Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania.
mozzarella

Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
przepisy Wegetariańskie z mozzarellą   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.