Nie możemy debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednak dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Otwarta kuchnia włoska Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby skonstruować swoje przepisy kulinarne, wobec tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie podkreśla technikę.

Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.